lauantai 12. tammikuuta 2013

Viva Mexico!!!

Cevicheen tuli tutustuttua pari vuotta sitten roadtripilla Meksikossa, jolloin VW Polo sai kyytiä Cancunista Meridan kautta San Cristobal de Casasiin ja sieltä Lago de Bacalarin kautta takaisin Cancuniin. Kolme viikkoa hienoja maisemia ja tietty hyvää ruokaa.

Reissulta mieleen jääneet cevichet ovat Chiapa de Corzon satamassa lunchiksi vetäisty katkarapuceviche ja Lago de Bacalarin lähellä olevalla cenotella nautiskeltu järvikotiloista tehty vastaava. Molemmat upeita kulinaarisia kokemuksia aika yksinkertaisissa puitteissa.

Cevichea tuleekin  usein tehty myös kotona ja sisältö aina hieman riippuu siitä, mitä kauppahallilta löytyy tuoreena ja kohtuuhintaan. Nyt ostin puoli kiloa katkarapuja ja pari calamaria, kaikki lähialueelta, total 9 euroa. Resepti on uskomattoman helppo; puhdistetut katkikset ja  calamarit lasikulhoon, joukkoon punasipulia, tomaattia, tuoretta chilia, reilusti korianteria, ruiskaus worchesterhire kastiketta ( Lea & Perrins) , suolaa, pippuria ja sitten loppusilaukseksi lime- ja sitruunamehua sen verran että kaikki peittyvät. Jääkaappiin  kypsymään sitruuna/limeliemessä. Tsekkaile välillä, miltä katkaravut näyttävät ja kun ovat valkeahkoja eli kypsiä, safka on valmista.  Pelkillä calamareilla tehtynä valmistuu nopsammin. (mä muuten ryöppään puhdistetut calamarit jalkoineen kiehuvassa vedessä ennen paloittelua. 1 min riittää mainosti kiehutteluun). Tarjoiluun seuraksi tortillachipsejä ja avocadoa. ( juu, kyllä mä avocadoa käytän, en vaan koskaan sotke sitä pastan joukkoon...). Ja tietty hyvää valkkaria, joka tällä kertaa oli ihan uusi tuttavuus; Fenomenal 2011, DO Rueda. Yksi hedelmäisimmistä verdejoista mitä olen koskaan maistanut! Upea viini.Ja vallan mainio ettari!

nimi kuvassa hieman vinossa, sorry...

3 kommenttia:

  1. Joulun alla oli Hesarissa kalastaja-kokin loistava chevice-tyylinen ohje kuhalle (tai muu vaalealihainen kala). Siinä 500g kalaa kypsytetään liemessä, joka keitetään 1 dl vettä, 2 1/2 tl merisuolaa ja 1 1/2rkl sokeria.. Lisätään noin kolmen limetin mehu ja mauste-tai mustapippuria. Kalan lisäksi makeaa sipulia, pakasteherneitä ja puolikas kurkku ohuina suikaleina liemeen kypsymään. Annetaan tekeytyä yön yli. Liemi valutetaan pois ennen tarjoilua. Maistui erityisesti makeahkon saaristolaisleivän päällä.

    terveisin, Susa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkista Susa! laitoin kerran kalaa ( paikallista, muistaakseni merluza eli kummeliturska) joukkoon, mutta olikohan palat liian pienia,sillä kalasta tuli "ylikypsää". Taytyy kokeilla uudelleen.

      Poista
    2. Pieni tarkennus..tuo liemi eli vesi, sokeri, suola kiehautetaan ja sitten annetaan jäähtyä, minkä jälkeen lime yms lisätään. Eli sitruskypsytys chevicen tapaan tässäkin. Ei mielestäni mennyt yli aivan ohueksi siivutettu kuha kylmässä liemessä.

      Poista