lauantai 19. tammikuuta 2013

Fisulauantai

Pakastin alkoi jo näyttää täyden merkkejä ja ensi viikolla kuulemma sinne pitäisi mahtua cupcakeja etc leivonnaisia, joten oli aika katsoa, mitä sieltä saisi mutkattomasti käytettyä. Ja kun ajattelin tänään kokkailla kalaa, niin siinä samallahan syntyisi kalaliemi.
Pakkasesta parin kuukauden vanhan kummeliturskan jämät, lisäksi eilen ostetun doradan ruodot ja pää ja pataan muhimaan. Ensin kunnon tujaus valkkaria, jonka kiehuttua jonkin aikaa lisäilin vettä perkaustähteiden peitoksi. Kiehuttelin sitä sitten parikymmentá minuuttia kuorien syntyvää vaahtoa pois ja kun sitä ei enää suuremmin näyttänyt syntyvän, lisäsin joukkoon pilkotun sipulin, musta- ja valkopippureitta, muutaman persinjanoksan , laakerinlehtiä ja timjamia. Tunti lisää kiehumista miedolla lämmöllä ja siivilöin liemen. Keitin loppuliemeä vielä jokin aikaa kokoon ja valmis!  Eka oma tekemäni kalaliemi. Lyö laudalta mennen tullen kuutioista kehitellyt liemet.
Ja sitä sitten jo käyttelinkin tänään kastikkeeseen doradalle. Ruskistelin ensin punasipulia ( antoi mainion värin kastikkeelle) yhden valkosipulikynnen kera. Pata pois liedeltä ja joukkoon voita ja hieman jauhoja ja takaisin kuumenemaan, nyt mukaan myös pari desiä kalalientä. Suolaa ja pippureita maun mukaan ja puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja hieman sitruunamehua. Lopuksi kastike tehosekoittimeen ja viimeistelyksi voita kiiltoa antamaan. Wau-elämys olikin valmis. Lisäksi al denteksi keiteltyjä porkkanoita, pari  kirsikkatomaattia ja papuja sekä tietysti pariloidut doradafileet. Ja kun ulkona on synkkä ja myrskyinen keli, jotenkin mieli halasi punkkua, joten juomaksi sitä siis valkkarin sijaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti