sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kualikiäryleitä Mallorkalla - voe mahoton !

Kaalikääryleet ovat jostakin syystä yksi niistä suomisafkoista, joka vie ajatuksen Pohjolaan ja tarkemmin sanottuna Lieksaan ja mummin keittiöön Rantalassa. Kostailematonta kotiruokaa parhaimmillaan. ja kun viime viikolla hieman kartoitin , mitä kaikkea pakastin tällä hetkellä kätkeekään sisäänsä, huomasin siellä olevan jauhelihaa , joten tuumasta toimeksi ja kääryleitä väsäämään!

Netti ja keittokirjat olivatkin sitten väärällään ohjeita, joista yllätykseni aika useat pitivät sisällään rutkasti kermaa. Mysi Lahtisenkin kehuja keränneet kääryleet muhivat kermassa ja voissa tuntitolkulla, mutta itse en kyllä Lieksa mummin sapuskassa kermaan muistanut olevan, joten jätin sen uunista pois. Lisäsin lorauksen kyllä lopussa hieman kastikkeeseen makua antamaan.

Useissa ohjeissa laitettiin myös koko kaali kiehuvaan veteen ja sieltä pikkuhiljaa revittiin kypsiä lehtiä erilleen. Mä leikkasin kaalista kannan veks ja irroittelin lehdet jo ennen veteen laittamista ja keittelin niitä siellä
noin 5 minuuttia kunnes vaikuttivat pehmeiltä. Siitä sitten vaan valutin turhat vedet pois ja odottelemaan käärimistä. Jauhelihan joukkoon muna, mausteita, lihaliemikuutio murennettuna ja keitettyä riisia. 500 gr lihaa oli vähän liikaa, loppuivat nääs kaalinlehdet kesken, joten lopun tuunasin tuoreella chililla ja kaalinjämillä lihapulliksi. Mummin ohjeitahan oli myös , että ruokaa ei pois heitetä!!

Sitten vaan lehdet rulliksi täyte sisällä, ruskistus pannulla ja uuniin huilimaan. Päälle hieman voita ja siirappia, puolen tunnin kuluttua käänsin rullat ja lisäsin siirappia. Tsekkailin pari kertaa miten pärjäävät ja lisäilin hieman keitinvettä jos näyttivät kuivuvan, samalla kun kokki nautiskeli Al Hambra bisseä. Noista lehdistä kannattaa muuten leikata pois paksumpi kantaosa, se helpottaa käarimistä.

Uunittelun loppupuolella keittelin perunoita sekä suurustin keitinliemestä nopsan kastikkeen. Lunchi patiolle, lasiin Riojaa ja nauttimaan !

pöytäliina kaipaisi hieman silitystä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti